Farmàcies col·lapsades

 Les farmàcies catalanes es troben en perill degut a les retallades en material mèdic, condemnant així a tots els usuaris.

Imagenes-como-esta-se-veran-du_54353868758_51351706917_600_226

“No exagerem quan diem que estem a prop del col·lapse del sistema sanitari” va explicar ara fa set dies el President del  Consell del Col·legi de Farmacèutics Jordi De Dalmases, preocupat per la situació que està vivint el sector que representa en aquests temps de crisi. El passat dimarts es celebrés una assemblea en la que més de 1.300 apotecaris van dissenyar un full de ruta amb les noves accions que creuen, han de seguir per rescatar la sanitat catalana i en la que De Dalmases va assegurar que les farmàcies no poden assumir l’últim endarreriment en el pagament dels fàrmacs; explicant que el risc de que aquestes tanquin cada vegada és més gran.

Davant aquesta situació crítica, De Dalmases va assegurar que els farmacèutics ja no poden fer més esforços dels que estan fent. Les farmàcies es veuen sobrepassades per una situació extremadament delicada i així ho va reafirmar Josep R. Isanta, propietari de la Farmàcia Garcia-Isanta de Lleida, i  un dels primers farmacèutics que es va sumar a la protesta contra els deutes del Govern.

“El que les farmàcies deixem de cobrar és el que dins del sector anomenem ‘parafarmàcia’, és a dir,  una farmàcia no només es sustenta a través de la venda de medicaments; també ho fa gràcies a la venda de productes dietètics o cosmètics” comenta Isanta, que té molt clar qui és el principal culpable d’un problema provocat perquè ”l’Estat no cobreix la part que, en principi, hauria d’estar cobrint la seguretat social” es lamenta el farmacèutic, que assegura que no tothom n’està al corrent de què està passant i els culpen a ells de manera injusta. “Nosaltres no en tenim la culpa”, rebla amb un punt d’irritació.

 

“Els medicaments que es cobreixen per l’assegurança, són els que no es paguen, perquè els paga l’Estat. I és aquest qui, al final de cada mes, paga a la farmàcia tot el que s’han endut els clients gràcies a les receptes que fan els metges”  va explicar Francesca Planes, Cap de la Unitat de Formació i Selecció de personal de l’Institut Català de la Salut (ICS)  afegint que, segurament, “s’haurà de començar a evitar vendre segons quins medicaments perquè ja no surt a compte que les farmàcies s’endeutin més si després la gent no els pot comprar” comentar.

“El problema apareix  quan la farmàcia comença a perdre diners perquè compra els medicaments amb els seus recursos; el client va a l’establiment i depenent del medicament,  la seguretat social et cobreix la totalitat, una part o cap del preu del producte i és aquesta part la que el consumidor no paga i  que en principi l’Estat ha de pagar” explicà amb cert ressentiment Josep R. Isanta, que cada vegada es veu més amb l’aigua al coll per tal de mantenir les dos farmàcies que té a les terres de ponent.  “Els diners mai arriben i si ho fan, ho fan amb mesos de retard” assegura el farmacèutic.

I es que si  com sempre s’ha dit que ‘cada cas és un món’ en el cas de les farmàcies succeeix una cosa similar, doncs no hi ha dos casos iguals. “Cada farmàcia negocia amb els bancs un préstec que els permeti la compra de medicaments al proveïdor, però com aquests diners segueixen a Madrid i no surten, no podem fer res” explica Isanta.

“Les farmàcies som un simple intermediari. Comprem els medicaments a un proveïdor amb qui prèviament hem pactat un preu determinat” comentà María López, farmacèutica de la Farmàcia  Bonanova que es mostrà molt preocupada per la situació que estan travessant negocis com el seu. “Només a Barcelona ja han tancat temporalment o s’han declarat en concurs de creditors 14 farmàcies” relata visiblement preocupada.  I és que no és per a menys. doncs la Generalitat de Catalunya  acumula un deute de 302,7 milions d’euros amb les farmàcies, cosa que ha provocat, entre altres coses, que “la situació sigui insostenible” tal com va assegurar De Dalmasses el passat dimarts en la seva compareixença davant els mitjans al  Consell del Col·legi de Farmacèutics.

Com a  mesura de protesta, les farmàcies catalanes van acordar constituir plataformes per manifestar públicament el risc de col·lapse del sistema, més enllà dels tancaments. Fa uns dies els farmacèutics vancomençar a penjar cartells informant els seus clients que la Generalitat no els paga des de novembre sota el lema: “Durant 4 mesos les farmàcies us hem pagat la vostra medicació”.

La situació també preocupa, i molt, als usuaris més habituals, tal com assegura en Josep Gavaldà, un ancià de 72 anys que des de fa més de deu pateix constants atacs d’asma que soluciona amb una dosi cada quatre dies d’Aerolin líquid.  “Me l’he de prendre” diu,  “entre tres i quatre vegades al dia per tal d’alleugerir els meus atacs d’asma. No sé que en seria de mi sense els medicaments” A Josep li preocupa també el preu que ha de pagar cada vegada que va a la farmàcia. “Porto mitja vida pagant, i ara, encara hauré de pagar més per no morir-me per culpa d’aquests polítics’’en to sarcàstic.

També es mostra força amoïnada Palmira Arner, de 69. Afectada des de fa tres mesos de fibromiàlgia, passa dues vegades a la setmana per la Farmàcia Bonanova per tal de calmar uns dolors que van en augment. “Ho veig tot força negre, tant pel que passa amb la sanitat com per les nostres pensions, que no donen per a res” assegura en referència a l’actual situació que s’està convertint en un dels principals mals, no solament de les farmàcies, sinó de l’actual sistema sanitari.

Un sistema sanitari català que està malalt perquè no rep l’ajuda necessària per poder guarir-se. La Generalitat es veu obligada a congelar els diners destinats al pagament dels medicaments perquè des de Madrid fa dies que s’ha tancat l’aixeta dels diners, i així es poc probable que el malalt, pugui presentar alguna millora. Més aviat és més fàcil que emmalalteixi encara més, condemnant-se a ell mateix i a tots aquells que l’envolten.

Anuncios

Acerca de Albert Mir

Uno más en el mundo, estudiante de Periodismo y trabajador, con inquietudes, como todos. Apasionado de la equitación, el fútbol y el rugby, siempre que puedo estoy viajando o leyendo un buen libro.
Esta entrada fue publicada en Fútbol. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s