Guantánamo, el limbe de la vergonya.

Des de fa anys la Unió Europea  va clamar per la fi de la irregular situació en què  es trobaven els detinguts a la base militar de Guantánamo, per ésser obertament contrària a la legislació penal internacional i al sistema de protecció dels drets humans tal com recull el Pacte de Nacions Unides de drets civils i polítics de 1966, ratificat pels Estats Units i que per tant n’obliga el compliment.

Els detinguts de Guantánamo són un conjunt de persones de múltiples nacionalitats que sent acusats políticament pels EUA de pertànyer a Al Qaeda o d’haver col·laborat amb el règim talibà i el terrorisme  yihaidista, no han estat legalment acusats davant un tribunal nacional o internacional per aquests delictes i que per tant  desconeixen encara els càrrecs concrets que se’ls imputen. La UE  s’ ha mostrat contrària a aquestes pràctiques de l’Administració Bush per considerar, que a més, de ser un atemptat a les normes internacionals, destruïa la justificació de la lluita contra el règim dels talibans a l’Afganistan i la persecució internacional dels terroristes d’Al Qaeda.

  Image

Amb aquests antecedents era lògic que la UE donés suport a una de les primeres decisions de l’Administració Obama, l’Ordre Executiva del 22 de Gener de 2009, relativa al tancament de les instal·lacions de Guantánamo. Aquest suport polític, tard o d’hora, havia de traduir-se en fets concrets que demostressin que la justícia exigida a Estats Units estava recolzada per una col·laboració internacional efectiva. L’entrada d’ex-presos de Guantánamo a la UE sembla que només serà de detinguts “nets i liberals” és a dir, persones contra les que no hi ha càrrecs, que no es poden jutjar als EUA però que es creu no són una amenaça per a la seguretat del país.

Aquestes persones que seràn retornades a Europa mai més podrán tornar a trepitjar sól americà,  i un cop els països d’ acollida els acceptin els donarán la nacionalitat i noves identitats per tal de que puguin integrar-se dins la societat de la manera que els correspon, ja que ells no tene la culpa d’ haber estat detinguts, empresonats i torturats sense que sel’s hagi pogut donar un judici, davant d’ un tribunal i sel’s hagi dit de què sel’s acusava i de quin càrrecs sel’s imputaven. Aquesta gent va ésser capturada sense una ordre judicial prèvia, simplement sota la sospita de que eren  possibles terroristes. Eren detencions il.legals les que es donàven a terme sense ordres judicials , o també anomenades detencions arbitràries.

Els presoners, que en gairebé tots els cassos han estat víctimes de diferents tortures i vexacions de tot tipus están en el seu dret de demanar indemnitzacions i rescavalament per tot el mal inflingit per quelles persones o grups que en són directa o indirectament responsables, desde l’ administració Bush, passant per els militars que els empresonaven i torturaven (encara que aquests sempre poden excusar-se de rebre ordres dels superiors) fins a les persones que suposadament els van lliurar a les tropes americanes, mentíssin sobre qui éren a canvi d’ uns quants feixos de bitllets. Penso que totes aquestes persones en són culpables, i han de pagar per el mal causat. No serà possible, perquè no és podrà condemnar mai a totes les persones implicades, però faríem mal fet d’ oblidar el que ha succeït durant la lluita contra el terrorisme en aquesta petita illa de Cuba.

Anuncios

Acerca de Albert Mir

Uno más en el mundo, estudiante de Periodismo y trabajador, con inquietudes, como todos. Apasionado de la equitación, el fútbol y el rugby, siempre que puedo estoy viajando o leyendo un buen libro.
Esta entrada fue publicada en Fútbol y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s